Amazing Race Kelab Kembara AR201 2012


Assalamualaikum dan salam sejahtera… 
Program kali ini merupakan program yang terakhir untuk penghujung tahun 2012. Pengurusan Kelab Kembara AR201 telah pun merancang untuk mengadakan program berkonsepkan Amazing Race kepada ahli-ahli Kelab Kembara. Program berlangsung selama tiga hari dua malam di sekitar Gopeng, Perak. Program yang dirancang lebih kurang macam rancangan Amazing Race… kalau Amazing Race dua peserta tetapi pertandingan ini melibatkan lebih dari dua peserta untuk satu kumpulan, antara aktiviti yang dipertandingkan adalah menjelajah Gua Kandu, tubing, water abseiling dan team building.
Entry topic pada kali ini lebih banyak menceritakan tentang aktiviti water abseiling. Apa itu abseiling? Abseiling adalah aktiviti menuruni kawasan tinggi dengan menggunakan tali. Kaedah ini kebiasaannya digunakan oleh para penyelamat seperti bomba dan juga tentera untuk menyelamatkan mangsa. Macam-macam teknik ada untuk turun dari kawasan tinggi ada teknik mengundur, teknik berjalan ke bawah dan kaedah spiderman. Kalau untuk water abseiling disarankan menggunakan teknik mengundur. Tidak digalakkan melompat semasa menurun di kawasan air terjun disebabkan kawasan tersebut berbatu dan licin. Kelengkapan dan peralatan mestilah mencukupi dan masih boleh digunakan serta tidak rosak. Antara peralatan yang perlu untuk abseiling adalah topi, harness, glove, kasut bertutup, figure of eight, karabiner, pulley, breaking device, sling, lanyard, webbing tape dan juga tali dinamik. 


Sebelum mulanya aktiviti water abseiling, taklimat mengenai abseiling dan taklimat keselamatan perlu diberikan kepada ahli-ahli kelab oleh jurulatih outdoor yang bertauliah. Setiap pelajar merasai sendiri pengalaman yang cukup bermakna menuruni air terjun tinggi dengan menggunakan tali.   


Walaubagaimanapun aktiviti abseiling ini telah menjadi minat ramai yang amat menggemari sukan lasak. Abseiling dijadikan sebagai sukan dan rekreasi seperti mendaki gunung dan memanjat tembok batu. Aktiviti ini menguji minda, menambahkan keyakinan diri pendaki dan menguji keberanian untuk turun dari tempat tinggi. Siapa yang meminati aktiviti ini semestinya mahir dalam ikatan tali. Keselamatan sepanjang aktiviti ini perlu dititikberatkan kerana jika tersilap langkah padah yang akan menimpa. Fikir dahulu sebelum bertindak.
3 Responses
 1. Anonymous Says:

  Tremenԁоus thіngs here. I am
  vеrу glaԁ to sеe уour artіcle.

  Thаnk you so muсh and I'm having a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a mail?

  Have a look at my weblog ... destroy the distance


 2. Anonymous Says:

  Wοw that was strange. І just ωrоte an really long comment but after I clicκed
  submіt my commеnt didn't show up. Grrrr... well I'm nоt writing
  all that over again. Rеgardlesѕ, juѕt wanted
  to say еxcellent blog!

  Alѕo ѵisit my wеblog ... paleodietprimal.info


 3. Anonymous Says:

  Hi theгe, i read уour blοg from time to time and
  i own a similar onе anԁ i was just curіоus іf you gеt a lot of spam remarks?

  If so how do you prevent it, any ρlugin or anything yοu can suggest?

  I get so muсh latelу іt's driving me insane so any help is very much appreciated.

  My homepage :: article kevo vs article marketing robot